Het Bomenplantseizoen start – plant een zaailing in je tuin

Het Leidse bomenplantsseizoen is gestart met 69 bomen in de Stevenshof. Ook op andere plekken in de stad worden nieuwe bomen aangeplant. Daarnaast is op 27 november de Leidse Zaailingenoogstdag waarbij zaalingen worden geoogst tijdens bosbeheer en worden uitgedeeld aan belangstellenden.

De winterperiode is van oudsher hét seizoen om bomen te planten. In de winter staat de ontwikkeling van een boom nagenoeg stil en kunnen jonge bomen makkelijk uitgegraven worden op de kwekerijen en geplant worden in het bos. In het voorjaar en de zomer is dit veel moeilijker; dan zijn de bomen vol in de groei. De beste periode om bomen te planten loopt grofweg van november tot april. Ook in de rest van de stad worden nieuwe bomen geplant.

Zaailingenoogstdag 2021
Op zaterdag 27 november staat de Leidse zaailingenoogstdag gepland, een particulier initiatief dat door de gemeente Leiden is overgenomen. Je bent van harte welkom om een boompje op te halen of te komen kijken!

Wat houdt het in?
Op drie plekken in Leiden gaan vrijwilligers op zaterdag 27 november tussen 10.00 en 12.00 uur zaailingen oogsten. Deze zaailingen, die normaal gesproken verwijderd worden in het kader van bosbeheer, krijgen nu een tweede leven: de vrijwilligers delen ze gratis uit aan inwoners van Leiden om in hun eigen tuin te planten. Het uitdelen gebeurt diezelfde middag, op 27 november tussen 14.00 en 16.00 uur, maar ook nog tijdens een ophaaldag in februari 2022.

Waar haal ik een zaailing?
De zaailingen worden geoogst en uitgedeeld in het Merenwijkpark, Polderpark Cronesteyn en park De Leidse Hout.

Plantlocaties scouten
In januari 2022 gaat een groepje enthousiaste Leidenaren, waaronder de Bomenbond, samen met de stadsecoloog de Leidse binnenstad verkennen op nieuwe boomlocaties.

Geplaatst in Leiden.