Actie: ‘Waarom staat hier nog geen boom?’ Help mee!

Heb jij dat nou ook? Zo’n plek in de stad waar vroeger bomen hebben gestaan, maar dat je je inmiddels bijna niet meer kunt voorstellen hoe het toen was? Dat je ineens beseft: hier stonden vroeger bomen. Of dat je gewoon ergens langs loopt en denkt: waarom staat hier eigenlijk geen boom?

Bomen zijn belangrijk voor de leefbaarheid van de stad, daar zijn we het allemaal over eens. Ze huisvesten vogels en insecten en zijn een middel om de omgeving klimaatbestendig in te richten; ze filteren en zuiveren onze lucht. Zelfs de Gemeente Leiden vindt bomen belangrijk en heeft groen en biodiversiteit hoog in het vaandel (althans dat zeggen ze). De gemeente heeft zich in 2019 zelfs voorgenomen jaarlijks 50 bomen extra te planten.

Alle goede bedoelingen ten spijt lukt het maar niet om de stad groener te maken. Nog altijd worden er meer bomen gekapt dan er worden herplant of gecompenseerd, laat staan extra geplant. De BBR wil de gemeente een handje helpen door 100 tot 200 geschikte locaties aan te wijzen voor het planten van een boom.

Niet overal kunnen bomen worden geplant; de ondergrondse infrastructuur (riool, kabels en leidingen) en bouw- of herinrichtingsplannen maken dat niet elke plek geschikt is. Dat kan de gemeente achteraf beoordelen.

Help jij mee?

Weet jij een geschikte plek, bijvoorbeeld bij jou in de straat of langs je vaste fietsroute? Maak een foto van de plaats en stuur deze met de straatnaam en/of aanduiding naar rechtstreeks naar Tessa Viragh via  tviragh apenstaart xs4all.nl. 

Voorbeelden

Om je een beetje op weg te helpen hebben we een paar voorbeelden:

Sumatrastraat (Kooi): 

Naast Sterrewacht weggetje, richting Witte Singel, net voor je het Singelpark ingaat, langs de nieuwe huizen:

Doel

Over een paar maanden willen we de inventarisatie bundelen en aan wethouder North aanbieden met het verzoek om na te gaan of de locaties geschikt zijn om bomen te kunnen planten. Met deze actie ondersteunen we de Groene Kansenkaart Leiden waarin de ambitie van de gemeente is vastgelegd om jaarlijks 50 bomen toe te voegen.

Ook vrijwilligers gezocht voor inventariseren locaties

In een aantal wijken in Leiden zijn we al begonnen met inventariseren van geschikte locaties. We zoeken ook vrijwilligers die hierbij willen helpen (foto’s maken en in kaart brengen van de locaties). Ook hiervoor kun je je aanmelden via secretaris@bomenbondrijnland.nl. Voor nu richten we ons op Leiden, maar als de actie succesvol blijkt en we voldoende vrijwilligers hebben geworven, willen we uitbreiden naar Leiderdorp en Oegstgeest.

Geplaatst in Acties, Leiden.