Medewerking aan de Groene Kaart Leiden

Aan de gemeente Leiden (kopie)

Enig tijd geleden is door uw medewerkster van de afdeling Realisatie, team stadsruimte gevraagd om onze medewerking aan de actualisering van de Groene Kaart in 2013.
Natuurlijk willen we een bijdrage leveren aan het op de Groene Kaart zetten van de bomen in Leiden.

De Bomenbond Rijnland stelt voor om alle bomen, ongeacht hun grootte en soort, in de openbare ruimte op de Groene Kaart te zetten.
Kleine bomen moeten de kans krijgen om een lang leven te leiden en gaan voor opvolging zorgen van oude bomen.
Bomen die veel voorkomen in de stad kunnen niet uitgezonderd worden. Ook al zijn ze niet zeldzaam, ze zijn toch van algemeen belang. Ze zijn geplant voor alle inwoners van de stad. Ze geven schaduw, verkoeling, schone lucht, variatie, luwte, doorzicht in de winter en bescherming in de zomer tegen extremen in temperatuur, inspiratie, kalmte en rust, leefbaarheid, vreugde en kleur, plek voor vogels, routekaart voor vleermuizen, voedsel en plaats aan insecten, schaduw aan zonmijdende planten, verkleuring in de seizoenen, aanduiding van opstekende wind, tempering van fel licht, opslag van schadelijke stoffen, intensivering van de beleving van de stad, bermverbetering, oeverbeschoeiing, diepte, begrenzing, scheidingslijnen tussen langzaam en snel verkeer, beschutting en verhogen het gevoel van veiligheid.
Bomen kunnen een bijdrage leveren aan de reiniging van vervuilde grond. Ze groeien vaak goed op oude stortplaatsen.

Bij dunning komt vaak het argument dat er ruimte moet komen voor andere bomen. Bij veel nieuwe aanplant geldt dit argument niet en staan de boompjes van een soort als de berk of van een en dezelfde soort als de wilg op nog geen twee stappen van elkaar.
Een ander argument dat u veel gebruikt voor het kappen van bomen is het vermijden van het te veel voorkomen van eenzelfde soort. Overal in de stad staan rijen bomen van een en dezelfde soort. Als ze als gevolg van ziekten verdwijnen, keren er andere bomen terug van een soort, zoals het vervangen van rijen paardenkastanjes door beuken. Veel nieuwe aanplant in parken betreft boompjes van een en dezelfde soort die te dicht op elkaar staan.

We steunen voorts uw streven in de hele stad bomen te planten. We waarderen dat u in het Noorderpark naar in het Hoogkamerpark en van in het Cronesteinpark naar in het Bos van Bosman de inwoners van de stad in staat stelt om opgelucht adem te halen.
We stellen het zeer op prijs dat u groen op de derde plaats zet in uw beleidsvoornemens. We hopen binnenkort te plukken en te proeven van de vruchten van uw nieuwe bomenbeleid.
We staan altijd klaar om in overleg met u een goed beheerplan voor de bomen te ontwikkelen waarin elke boom in de stad een optimale kans krijgt om de stad te verfraaien voor haar inwoners.
De meningen over stadsschoon kunnen daarbij verschillen. We stellen voor om regelmatig bij te houden of de dendrologische kwalitieit samenhangt met zeldzaamheid en of het algemeen belang wordt geschaad als er bomen verdwijnen.

Namens de Bomenbond Rijnland,
Rolf van Beek (voorzitter)  & Peter van Leeuwen (waarnemend secretaris)

Leiden eind augustus 2013