Oegstgeester Golfclub: 63 bomen in gevaar

Het is dat wij zulke actieve leden in Oegstgeest hebben, anders hadden we er zo overheen gelezen. Er was een vergunningsaanvraag voor ‘kappen bomen’ aan de Van Houdringelaan 15. Een particulier adres dachten we, maar een van de leden is toch even langsgefietst. Daar bleek het te gaan om het terrein van de Golfclub waar maar liefst 63 bomen zouden moeten wijken.

Wij hebben in juli 2023 een werkbezoek gebracht, waar we in goede sfeer werden ontvangen door het bestuur van de golfclub. Achter de kap zit een heel biodiversiteitsplan waartegen we uiteraard geen bezwaar hebben. Een deel van de bomen is ook aangetast door de essentaksterfte en andere waren in slechte conditie.

Maar andere bomen, waaronder enkele monumentale grauwe abelen zijn kerngezond, dus waarom moeten die weg? We hebben dus bezwaar gemaakt tegen de vergunning en willen in gesprek met de gemeente (eigenaar van de grond) en de Oegstgeester Golfclub, die het terrein in beheer heeft. Daarop volgde een uitnodiging van de gemeente om in gesprek te gaan. Dat doen we graag.