Aanplant van 52 fruitbomen in de Leidse Oostvlietpolder

De Bomenbond Rijnland heeft in 2022 gelobbyd voor de aanplant van extra fruitbomen in de Oostvlietpolder te Gemeente Leiden. Dankzij deze bemiddeling heeft de Stichting Leiden European City of Science 2022 52 fruitbomen – symbolisch voor de 52 weken in het ‘Sciencejaar Leiden 2022’ – gedoneerd aan de Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Afgelopen week zijn de bomen geplant.

Het fruitbos ligt in natuur- en recreatiegebied ’t Vogelhoff wat ligt in het zuidelijke deel van de Leidse Oostvlietpolder, tegen de A4 en langs de Hofvlietweg in Leiden. Het gebied wordt beheerd door het Zuid-Hollands Landschap. Het betreft een gebied dat in de vorige eeuw in gebruik is geweest als volkstuingebied. De volkstuinen zijn twintig jaar geleden verlaten en zo kon dit groengebied zich ontwikkelen als een parkachtig boslandschap waar de ooit door volkstuinders aangeplante bomen, waaronder fruitbomen, zijn doorgegroeid. Door de aanplant van de nieuwe fruitbomen (hoogstam fruitbomen: appel, kers, peer, walnoot en laagstam: appel, kers, kweepeer, mispel, peer en pruim) wordt het Fruitplukbos gevarieerder van samenstelling en aantrekkelijker.

Wethouder Ashley North (Klimaat, Mobiliteit en Financiën), Eduard Groen (Bomenbond Rijnland) en Meta Knol (Leiden European City of Science 2022) planten de 52e nieuwe fruitboom – een bosappel🍏 – in het fruitbos.