Het resultaat van een goed verlopen bezwaarprocedure

Eind 2021 maakte de Bomenbond bezwaar tegen de kap van twee grote platanen aan de Spreeuwenplaats te Leiden. De wortels van de bomen zouden al in de kruipruimte van het huis ernaast zitten. Dat is eenvoudig te bewijzen door de wortels vanaf de straat te onderzoeken. Na goede bemiddeling door het secretariaat van de Bezwarencommissie is besloten om dat dan ook te doen.

Van één van de bomen bleek een dikke wortel tegen de fundering aan te groeien om daarna af te buigen richting de achtertuin van de woning. Niet in de kruipruimte dus, maar geen ideale situatie voor de stabiliteit van de boom. Bij een storm zou er mogelijk onvoldoende steun vanuit die kant zijn. Daarmee was zijn lot bezegeld.

Voor de andere boom besloot de afdeling Beheer van de gemeente Leiden tot een ingrijpende reddingsoperatie. De oude grond van het wortelpakket is weggezogen en vervangen door nieuwe voedselrijke aarde. Ook is de kroon wat uitgedund. De boom kan zo weer jaren mee en de bewoners van de Spreeuwenplaats weten dat de boom naast hun huis geen kwaad kan.