Het ontbrekende buurtpark

In Leiden worden in het komende decennium duizenden woningen bijgebouwd, maar het ‘bijbouwen’ van parken houdt daarbij geen gelijke tred. Jaap Bierman, actief lid van de Bomenbond Rijnland, maakt aantoonbaar – op basis van meting van wandelafstanden en de visuele weergave daarvan op een kaart – dat met name in de wijk Cronestein, de zogenoemde Lammenschansdriehoek, een buurtpark ontbreekt. In zijn rapport ‘Het ontbrekende buurtpark’ doet hij aanbevelingen om zo spoedig mogelijk een park in de wijk te realiseren.

Cover van het rapport 'Het ontbrekende park'
Cover van het rapport ‘Het ontbrekende buurtpark’ geschreven door Jaap Bierman
Kaart met kleurcodes waarop de maximale loopafstanden tot een park in de gemeente Leiden staan.
Kaart met kleurcodes die tonen wat de maximale loopafstand tot een park is in de gemeente Leiden

Het Leids Dagblad heeft in de digitale editie van 9 november 2022 uitgebreid aandacht besteed aan het rapport, met als kop ‘Cronestein hunkert naar groen ondanks Polderpark’. Met de zinsnede ‘ondanks Polderpark’, wordt bedoeld dat weliswaar Polderpark Cronesteyn hemelsbreed in de nabijheid van de woonwijk Cronestein ligt, maar dat door de loopafstanden tot de dichtstbijzijnde bruggen over het Rijn-Schiekanaal, de wandeltijd tot het polderpark toch langer dan wenselijk is.

Schermfoto van het artikel over het rapport 'Het ontbrekende buurtpark' in het Leidsch Dagblad van 9 november 2022
Schermfoto van het artikel in het Leidsch Dagblad over het rapport ‘Het ontbrekende buurtpark’

De Bomenbond Rijnland maakt zich sterk voor bescherming, instandhouding, aanplant en waar nodig herstel van de natuur, in het bijzonder van bomen en houtopstanden, en is in 2022 (en ook in 2023) actief met acties zoals ‘Waarom staat hier nog geen boom?’, ‘Waarom staat hier nog geen voedselbos?’ Het rapport van Jaap Bierman past prachtig bij deze aanpak, ‘Waarom staat hier nog geen buurtpark?’

Leiden, 9 november 2022, Eduard Groen

Geplaatst in Leiden, Nieuws, Parken en perken en getagd met , .