Bomenbond kijkt terug op geslaagde eerste editie cursus Bomenbescherming

Eenentwintig enthousiaste en betrokken deelnemers verdiepten zich tijdens vier bijeenkomsten en drie excursies in de conditie van bomen, hun behoeften, het recht rondom bomen en wat mensen kunnen doen om bomen te helpen. Dick de Vos, secretaris van de Bomenbond en organisator van de cursus, had een divers aanbod van deskundigen weten te strikken voor de cursus.

De vier cursusavonden behandelden de biologie van bomen, de ideale groeiplaats voor bomen, boomziekten, de uitdagingen voor stadsbomen, hoe bomen een bijdrage kunnen leveren aan klimaatadaptatie in de stad, en wat de rol van ‘exoten’ in het ecosysteem kan zijn. Ook werd een avond aandacht besteed aan gemeentelijke regels rond bomen.

Tijdens de drie ochtendexcursies werden landgoed Oud Poelgeest, het Singelpark en het gebied rondom het LUMC Poortgebouw bezocht. De deskundigen lieten voorbeelden van een gezonde en ongezonde bodem zien, voelen en ruiken, bespraken de diverse bomen en hun conditie in het gebied, en lieten de planten bij de bomen zien. De cursisten konden op de bomen oefenen met een Visual Tree Assessment (VTA).

Tijdens de laatste cursusavond werd gekeken naar de toekomst: wat gaan we doen met wat we hebben geleerd en wie van de deelnemers wil zich inzetten voor de bomen in haar of zijn stad of dorp? Heeft u interesse in deze cursus? Neem dan contact met ons op.

Hieronder een impressie van de cursus in foto’s: