Geef de bomen een stem!

Bomen vindt bijna iedere partij belangrijk. Zo staat het althans in de verkiezingsprogramma’s. Hierbij een stemhulp van de Bomenbond.

Het belang van bomen

De Bomenbond Rijnland komt op voor natuur en groen, met name bomen. Vooral in de stad zijn bomen essentieel voor de leefbaarheid. Ze produceren zuurstof, zorgen voor verkoeling, nemen water op bij regen en geven schaduw. Ze dempen geluid, vangen stikstof af en houden fijnstof en koolstof vast. Ook zijn ze onderdeel van het stedelijk ecosysteem: ze bieden voedsel en beschermende leefplekken aan dieren, en geven stabiliteit aan de bodem. En verder zijn bomen gewoon mooi om te zien en hebben ze een waarde op zichzelf.

De gemeenteverkiezingen

Bomen vindt bijna iedere partij belangrijk. Zo staat het althans in de verkiezingsprogramma’s. In de praktijk maken partijen helaas vaak andere keuzes. Te vaak worden bomen en ander groen opgeofferd voor andere belangen zoals woningbouw, aanleg van wegen of ontwikkeling van nieuwe sport- of bedrijventerreinen.

Daarom, bij het bepalen van uw keuze de volgende tips: 

  • Welke concrete voorstellen doen partijen om bomen te beschermen en zijn die voorstellen ook gekwantificeerd?
  • Beloften voor de toekomst zijn gemakkelijk gedaan. Kijk dus ook vooral naar het verleden. Wat hebben de partijen de afgelopen tijd gedaan of voorgesteld?
  • Zegt een partij ook iets over de oorzaken waardoor de biodiversiteit in de stad of het dorp afneemt en wat zegt een partij over het voorkómen van elk van die oorzaken? Met welke oplossingen komen ze?

Veel succes met uw keuze!

Geplaatst in Nieuws, Politiek en getagd met , , .