Van de week op cursus geweest bij Stans’ Bomencursus in Oegstgeest. Geloof het of niet, maar we hebben het de hele avond over boomschors gehad! De schors is dood hout, dat bestaat uit kurkcellen. Ze beschermt de boom tegen stoten of uitdroging. Direct onder de schors zit de bast: vochtig, levend weefsel, met bladgroenkorrels erin. Onder de bast zit weer het cambium. Dat is een laagje van maar één cel dik en toch is dit het laagje, waardoor de boom in de dikte groeit. Het cambium splitst zich voortdurend: naar buiten toe wordt er bastweefsel aangemaakt, naar binnen toe spinthout. Doordat het cambium groeit, barst de boom uit zijn schors en. Daarom zie je ook afbladderende schors of diepe groeven in de schors. Lees meer:
In het spinthout vindt het transport plaats van sappen vanaf de wortels naar de takken en bladeren. Het binnenste van de boom is het (dode) kernhout. Het spinthout is veel lichter dan het kernhout, wat goed te zien is als je de boom zou doorzagen.
Dit is allemaal een lange inleiding tot het lot van de meelbes bij mij in de buurt. Twee zomers terug liet de schors los. Kinderen uit de buurt vonden het leuk om die er in repen van af te trekken, waardoor de bast zichtbaar werd. Wij buurtbewoners gaven geen cent meer voor de boom, maar hij heeft het nu toch al twee zomers overleefd.
De conditie is wel slecht. Hij zal het dus geen jaren meer uithouden, schatten wij.
Dick de Vos
oktober 2018