Nieuws

Voorkom massale bomenkap in Vlietland

Er ligt een plan klaar voor de realisatie van 222 vakantiewoningen en 569 parkeerplaatsen in het natuur- en recreatiegebied Vlietland (Ontwerpbestemmingsplan ‘Doorontwikkeling Vlietland Noord’). Hierdoor zal een groot deel van het gebied niet langer openbaar zijn. De aanleg zal gepaard gaan met een massale bomenkap. Bomen die er al vijftig jaar staan. De tijd voor actie dringt want men wil snel van start gaan met de verkoop van de woningen.

Met natuurliefhebbers en recreanten; jong en oud uit Leidschendam-Voorburg, Voorschoten, Leiden e.o. constateren wij als Bomenbond Rijnland dat:

– De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg is gevraagd om in te stemmen met een plan voor de bouw van een omheind vakantiepark in Vlietland.  

– Het plan totaal voorbijgaat aan de maatschappelijke problemen op het gebied van klimaat, wonen en stikstof. 

– Vlietland al veel bomen en groen heeft moeten inleveren voor de RijnlandRoute. De natuur zou nu nog verder moeten wijken in het belang van de ‘happy few’, bouwers en beleggers.

Wij ondersteunen de verzoeken aan de gemeente Leidschendam-Voorburg, de provincie Zuid-Holland en de projectontwikkelaar om het plan voor Vlietland in zijn geheel te heroverwegen met als uitgangspunten: – behoud van natuur, rust en ruimte – met de focus op voorzieningen voor dagrecreatie – zodat eenieder nu en in de toekomst kan blijven genieten van een groen Vlietland.

Vind je het behoud van de bomen en van een open en toegankelijk groen Vlietland ook belangrijk, onderteken dan de petitie (dit kan tot uiterlijk 6 oktober 2022) via:

https://vlietlandgroen.petities.nl

Locatie van het plangebied groen gearceerd
Bouwlocatie vakantiehuisjes en parkeerplaatsen in Vlietland

 
Lees meer over Geen categorie | Geplaatst op | Tagged , , | Reacties uitgeschakeld voor Voorkom massale bomenkap in Vlietland

Oude populieren Robijnhof Leiden onbeschermd en beschadigd – Genoeg is genoeg!

Nadat op 8 juni door buren aan de bel was getrokken over de beschadiging van de oude populieren op Robijnhof, Leiden door aannemer De Nijs besloot de gemeente dat stil leggen van die bouw geen optie was. Dus hebben de bouwers eind vorige week nog even extra zwaar beladen wagens langs de populieren laten rijden (zie foto).

Reden voor de Bomenbond om het college te vragen nu toch echt werk van de handhaving te gaan maken. Dit is nu al het vierde ‘incident’, maar het begint verdacht veel op routine te lijken…

Lees hier ons handhavingsverzoek.


 
Lees meer over Hoge Mors, Leiden, Nieuws | Geplaatst op | Reacties uitgeschakeld voor Oude populieren Robijnhof Leiden onbeschermd en beschadigd – Genoeg is genoeg!

Nieuw beleidsplan Groen & Water Oegstgeest

De Bomenbond Rijnland leverde input voor de het nieuwe beleidsplan Groen & Water van de Gemeente Oegstgeest. Op Doemee.oegstgeest.nl zijn het beleidsplan en de bijbehorende visiekaart in te zien.


 
Lees meer over Bomenbeleidsplan Oegstgeest, Nieuws, Oegstgeest | Geplaatst op | Reacties uitgeschakeld voor Nieuw beleidsplan Groen & Water Oegstgeest

Bomenbond present op Groenmarkt Oegstgeest

De Bomenbond Rijnland is vrijdag 17 juni aanwezig op de Groenmarkt in Oegstgeest, bij Winkelcentrum Lange Voort.

“Bij de diverse kraampjes vind je informatie over groene daken, wat (on)kruid is en hoe je je tuin kunt vergroenen. Kinderen kunnen zich laten schminken en er zijn gratis bloembollen. Wie een tuintegel inlevert, krijgt een gratis plantje van de Bosrand mee naar huis. Ook vind je er informatie over energiezuinig leven en over afval.”

Iedereen is welkom om langs te gaan, en aan leden van de Bomenbond de uitnodiging om de vrijwilliger bij ons standje even af te lossen voor een pauze. Het standje is herkenbaar aan twee beachvlaggen met ons logo erop.

De groenmarkt wordt georganiseerd door de Gemeente Oegstgeest. Andere deelnemers zijn o.a.: de Volkstuinvereniging, het Repaircafé Oegstgeest, Platform Duurzaam Dorp Oegstgeest, Universal Greenfields, IVN, MEC, Vrij Groen, De Bosrand.
Zie voor meer info de eventpagina op Ga Goed Oegstgeest.


 
Lees meer over Nieuws, Oegstgeest | Geplaatst op | Reacties uitgeschakeld voor Bomenbond present op Groenmarkt Oegstgeest

Bomen beschadigd bij bouw Robijnhof Leiden

En opnieuw zijn bomen beschadigd op een bouwplaats, nu aan de Carneoolstraat, Leiden. De oude populieren die beslist behouden zouden worden staan daar zonder enige bescherming, terwijl er bouwketen op hun wortelpakketten worden gezet en de toplaag van de bodem grondig is weggeschraapt. Hopelijk zet het nieuwe college met alle plannen voor bouwen en wegen nu ook vol in op de bescherming van bestaand groen!


 
Lees meer over Hoge Mors, Leiden, Nieuws | Geplaatst op | Reacties uitgeschakeld voor Bomen beschadigd bij bouw Robijnhof Leiden

Lees verder in het nieuws archief…

Volg ons op Facebook