Leestafel

WE ZATEN ER GOED NAAST: 5000 I.P.V. 1500 GEKAPTE BOMEN!

In Leiden zijn de afgelopen 10 jaar vermoedelijk geen 1500, maar 5000 bomen gekapt en dat nog zonder de bijna 9000 voor de Rijnlandroute! Vorig jaar kregen we -dankzij vragen van Antje Jordan (D66) – inzicht in de pot van het Bomenfonds, dit jaar dankzij Martine Gerritsen (PvdD) in de aantallen gekapte bomen. In de periode 2016 t/m medio 2019 zijn dat er al 2393. Onze kapkaart (zie afbeelding hieronder) en bijbehorende schatting is dus al weer achterhaald. En wat we al dachten: compensatie in aantallen of soorten bomen vanuit het Bomenfonds zijn niet bekend…. Het is toch wel bedenkelijk, dat Leiden (die al tot de minst groene steden van Nederland behoort) met een “groen college” geen concrete cijfers kan overleggen m.b.t. herplant. Er wordt hard getrommeld op het gebied van duurzaamheid (wat zelfs ten koste gaat van meerdere bomen!), maar wat nog steeds ontbreekt: een duidelijk groen omkaderd beleid. kap Bio Science Park (jaar: 2015)
 
Lees meer over Geen categorie, Leestafel | Leave a comment

BOMENKAP VLIETLAND UITGESTELD

Woensdag 16 oktober 2019  Nu.nl

Vlak voor de zomer kondigde de provincie aan Staatsbosbeheer opdracht te hebben gegeven zieke en dode bomen te kappen in verband met de ziekte essentaksterfte en de slechte staat van de populieren. Met de bomenkap wilde de provincie voorkomen dat er gevaarlijke situaties voor de bezoekers zouden ontstaan.

Door gesprekken met de omgeving over de beoogde bomenkap en herplant en de daarover ontstane zorgen, heeft de provincie besloten om de werkzaamheden voorlopig uit te stellen. “Samen met de omgeving bekijken we opnieuw de veiligheidssituatie en gaan we gezamenlijk op zoek naar een goede aanpak”, zegt woordvoerder Michiel Groeneveld van de provincie Zuid-Holland.

Met alle partijen wordt gezamenlijk afgewogen welke maatregelen op korte termijn noodzakelijk zijn: het kappen van bomen, snoeien of het kronen van de bomen. Tijdens eventuele werkzaamheden blijft het recreatiegebied toegankelijk voor bezoekers.


 
Lees meer over Leestafel | Leave a comment

AANDACHT VOOR RUIMTE BOMEN IN DE STAD

https://www.parool.nl/amsterdam/documentaire-vraagt-aandacht-voor-ruimte-voor-bomen-in-de-stad~be5ef2da/


 
Lees meer over Leestafel | Leave a comment

HET BOS HET BOS LATEN… (Volkskrant, aug.2019)

Moeten bossen beheerd worden? Op zoek naar een antwoord in ‘het vergeten bosje’

Het ‘vergeten bosje’ De Duddel, in Het Loo in Apeldoorn, waar het bos zich twee eeuwen lang spontaan heeft gevormd. Beeld Rebecca Fertinel

In de Nederlandse bossen is dit jaar veel meer gekapt dan anders. Is dat kappen echt nodig om een bos gezond te houden? Op zoek naar een antwoord in het vergeten bosje, dat aan mensenhanden is ontsnapt.

 

Lees verder


 
Lees meer over Leestafel | Leave a comment