Bomenbond daagt provincie voor de rechter over centrale voor biomassa in Arnhem

De Gelderlander, Eric van der Vegt (2 maart 2020)

De Arnhemse Bomenbond is een rechtszaak tegen Gedeputeerde Staten van Gelderland begonnen over de vergunning voor de biomassacentrale van Veolia in Arnhem. De bond, die alle bomenstichtingen van Arnhem vertegenwoordigt, wil dat de provincie stopt met tijdrekken en de bezwaren tegen de centrale in behandeling moet nemen.

De maat is vol voor elf samenwerkende bomenclubs in Arnhem. Zij willen dat de rechter Gedeputeerde Staten van Gelderland dwingt om de vele bezwaren tegen de vergunningaanvraag voor een bijgebouw en verschillende aanpassingen aan de centrale in behandeling te nemen.

Ook op een verzoek om de Natuurvergunning voor de centrale te actualiseren is het provinciebestuur niet ingegaan.

76 miljoen euro

Het Franse bedrijf Veolia heeft begin dit jaar op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem een biomassacentrale in gebruik genomen. De vergunning voor de centrale stamt al van 2016 en is onherroepelijk.
Veolia krijgt de komende twaalf jaar 76 miljoen euro duurzaamheidssubsidie voor de centrale. Hier valt niet aan de tornen.

Er ontbraken nog enkele vergunningen voor onder meer de verdiepte opslagloods voor de biomassa. Hiertegen kwamen veel bezwaren binnen bij de provincie. De bezwaarmakers vroegen zich ook af waarom de Natuurvergunning voor de centrale niet geactualiseerd werd. Volgens de Bomenbond weigert het provinciebestuur te reageren op de bezwaren om tijd te rekken.

Complex verzoek

De Arnhemse Bomenbond wil via de rechter een boete van 10.000 euro afdwingen voor elke dag dat de provincie geen beslissing neemt. Gedeputeerde Staten laat desgevraagd weten bezig te zijn met de afronding van de bezwaren.

,,Het was een complex verzoek met veel bezwaarmakers’’, aldus een woordvoerder. Wanneer de zaak voor de rechter komt is nog niet bekend.

Geplaatst in Leestafel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *